You are here

Интервю на Изпълнителния директор пред БНТ

11/03/2022

 Войната в Украйна: Ще повиши ли сметките за парно?

Войната в Украйна допълнително ще увеличи цените на природния газ. Така топлофикационните дружества, като това във Варна, ще натрупат огромни финансови загуби.

Как ще се отрази това на обикновените потребители?

Природният газ поскъпва от октомври миналата година. Войната в Украйна също спомага за това. Според директора на варненското топлофикационно дружество Денислав Денчев, това ще доведе до последствия и за потребителите.

"След края на мораториума, ако се запазят високите цени на енергийните суровини, се очаква да има поскъпване на цената на топлинната енергия", каза той.

Мораториумът върху цените на енергийните източници е временно решение, което само отлага проблема, казва Денчев. Динамиката в цените е голяма и не може да се каже с колко точно ще се увеличат сметките на хората, дори и след мораториума.

"Едно домакинство средно потребява около мегават или меагават и половина часа енергия, или увеличението щеше да е около 7 лева на месец.", каза Денчев.

Евентуално спиране на природния газ заради санкциите срещу Русия може да доведе до усложняване на ситуацията, въпреки че страната има газово хранилище. Възможност има да се увеличат и количествата газ от Азербайджан.